Bildnamn Bildnamn Bildnamn Bildnamn Bildnamn Blåbär (Vaccinium myrtillus)

100 gr blåbärspulver innehåller 1430 mg antocyaner. ORAC-värde: 65 000. En rågad tesked blåbärspulver väger ca 3 gram. Det motsvarar 27 gram färska bär och ca en halv dl bär.

Blåbär innehåller en rad hälsosamma antocyanidiner som delphinidin, cyanidin och malvidin m.fl. samt ämnet pterostilbene som är en antioxidant som påminner om ämnet resveratrol, känd ifrån vindruvor. Det reglerar blodsockret både vid för högt och för lågt blodsocker. Motverkar högt blodtryck. En del av blåbärens innehåll är ämnen har också visat cancerhämmande egenskaper.

Innehåller vitaminerna A, C, E och K1
Bra för blodcirkulationen och blodkärlen i hela kroppen. Extrakt av blåbär verkar kunna förebygga utveckling av vissa neurodegenerativa sjukdomar, som t.ex. Alzheimers sjukdom. Utvärtes bruk av Vaccinium myrtillus främjar läkning av sår.

Ju längre norrut bären är plockade dessto högre halter av antocyaner har de. Förebygger och läker magsår orsakat av stress. Också bra mot inflammationer.
Blåbär är bra mot dålig syn. Det stärker ögonvävnaden samt ökar blodcirkulationen, syre- och energinivån. Det motverkar ögonkatarr. Det stabiliserar kollagen i ögat och kan hjälpa mot grå och grön starr.
De färska frukterna verkar avförande. De torkade bären verkar förstoppande.

Positiva hälsoeffekter av blåbär: Främjar blodcirkulationen i alla kärl, även de små, motverkar på så sätt såvä l hjärt- och kärlsjukdomar samt leder även till positiv påverkan på bl.a. ögon och hjärna för bättre syn och bättre minne. Försök på råttor har visat på en “föryngring av hjärnan” och också visat på en förbättring av balans och koordination. Den positiva påverkan på hjärnan förklaras med att blåbär ökar mängden dopamin, som är en av de viktgigaste signalsubstanserna i centrala nervsystemet.

Blåbär håller blodsockret på lämplig nivå och motverkar på så sätt diabetes.

Blåbärens fibrer är viktiga och kan lindra och skydda mot tarminflammationer.

En gamal huskur mot diarréer har varit blåbär i torkad form. I medelhavsländerna finns de fortfarande på apoteken. Förr fanns torkade blåbär på apoteken som ett febernedsättande medel – vilket dock inte idag är en bekräftad effekt

Blåbärsblad
Bladen innehåller stora mängder av ämnet klorogensyra som gör plantan motståndskraftig mot svampangrepp. Används därför som ett medel mot svampinfektioner.
Bladen kan användas som te mot njur- och gallsten. Fördelaktig som mungurglarvätska mot sår i munhålan

 

Blåbär

NÄRINGSVÄRDE PER 100 G
Energi 221 kJ
Energi 53 kcal
Protein 1 g
Fett 0,8 g
Mättade fettsyror 0 g
Kolhydrater 9 g
Fibrer 3 g
C-vitamin 8 mg
D-vitamin 0 mcg
Folat 10 mcg
Järn 0,6 mg
Zink 0,2 mg
Kalcium 23 mg

Näringsinformationen kommer från Livsmedelsverkets livsmedeldatabas, version 2012-01-26