Bildnamn Bildnamn Bildnamn Bildnamn Bildnamn Havtorn (Hippophaë rhamnoides)

100 gr havtornspulver har ORAC-värde: 22 500. En rågad tesked väger ca 3 gram. Det motsvarar ca 27 gram bär ≈ 0,5 dl bär. Havtorn har använts i traditionell läkekonst under tusentals år i Kina och Tibet. På 800-talet finns den omnämnd i ett Tibetanskt verk. Även Grekerna har dokumenterat havtornets egenskaper. Det latinska namnet Hippphae Rhamonides skvallrar om att bäret gett “skinande häst” och använts för att behandla hästar och gett dem en frisk päls.

Bär och frö från denna törnbuske är rika på C-vitamin och olika flavonoider, bl.a. isorhamnetin, uercetin och kaempferol samt essentiella fettsyror. Det är ett av de mest näringsrika bären med väldigt stort vitamininnehåll och innehåller över tre gånger mera C-vitamin per 100 gram än en apelsin. Förutom mycket C-vitamin, finns också A, B, E, F, K och P-vitaminer. Innehåller flera B-vitaminer som till exempel det nyttiga B-12 som är väldigt sättsynt i växtriket. Bären innehåller mycket fibrer samt omega 3, 6, 7 och 9.

Havtorn har en mild, sammandragande verkan och kan användas mot sår och rispor. Havtorn har kurerat magsår på råttor. Plantan kan också användas för att styrka immunförsvaret och mot muntorrhet samt torra slemhinnor, inklusive slidtorrhet. Extrakt från Havtorn används som registrerade läkemedel för slemhinneproblem. Det är Omega 7 som är den aktiva substansen för detta.

Positiva hälsoeffekter av havtorn: Dess många nyttiga näringsämnen är speciellt gynnsamma för hud och slemhinnor.

Havtorn motverkar inflammationer och ger visst skydd mot strålningsskador.

Studier visar på en leverskyddande effekt.

Havtorn

NÄRINGSVÄRDE PER 100 G
Energi 388 kJ
Energi 93 kcal
Protein 1 g
Fett 7,1 g
Mättade fettsyror 1,5 g
Kolhydrater 3 g
Fibrer 6 g
C-vitamin 131 mg
D-vitamin 0 mcg
Folat 24 mcg
Järn 0,7 mg
Zink 0,3 mg
Kalcium 10 mg

Näringsinformationen kommer från Livsmedelsverkets livsmedeldatabas, version 2012-01-26