Bildnamn Bildnamn Bildnamn Bildnamn Bildnamn Jordgubbe (Fragaria ×ananassa)

Jordgubbar innehåller framförallt mycket järn vilket gör dem nyttiga för blodet.

Nya rön visar att halten antioxidanter är 5-10 gånger högre än i äpple. Dess antioxidanter har även visat sig kunna minska kolestorolets skadliga effekter på blodkärlen.

C-vitaminhalten är större än i apelsiner.

Jordgubbar är rika på ellagsyra, som finns såväl i dess kärnor, som dess fruktkött. Ellagsyra har funnits ha en anticancerogen effekt samt skyddar huden mot skador från UV-strålning.

De innehåller mycket folsyra, vilket är viktigt för bildningen av röda blodkroppar och även viktigt vid graviditet för fosterutvecklingen.

Jordgubbar

NÄRINGSVÄRDE PER 100 G
Energi 172 kJ
Energi 41 kcal
Protein 1 g
Fett 0,2 g
Mättade fettsyror 0 g
Kolhydrater 8 g
Fibrer 2 g
C-vitamin 61 mg
D-vitamin 0 mcg
Folat 86 mcg
Järn 0,3 mg
Zink 0,2 mg
Kalcium 18 mg

Näringsinformationen kommer från Livsmedelsverkets livsmedeldatabas, version 2012-01-26