Bildnamn Bildnamn Bildnamn Bildnamn Bildnamn Rönnbär (Sorbus aucuparia)

Enligt folkmedicin används torkade rönnbär mot förkylningsvirus. Vad man vet så innehåller 3 bär dagsdosen av c-vitamin ! 

Rönnbär innehåller mycket antioxidanter                               

Att antioxidanter som grupp betraktat är nyttiga känner vi till. Fenoler är sorts antioxidanter som har positiva hälsoeffekter. Ämnena har undersöks in vitro, det vill säga “i provröret”, och där visat sig kunna skydda LDL från att oxidera och hämma tillväxten av tumörceller.
Att konsumera livsmedel med ett högt innehåll av fenoler har i en del undersökningar visat sig vara kopplat till en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, och kanske har just dessa antioxidanter ett finger med i spelet här.

Hur står sig rönnbär jämfört med andra frukter och bär?
Fenolinnehållet i rönnbär överlag var i den här studien hög. Enligt denna undersökning innehöll blåbär 846 mg och lingon 717 mg per 100 gram. Mängderna av fenoler i rönnbären var alltså i nivå med blåbär och lingon. I jämförelse med andra frukter och grönsaker är rönnbär också ett vettigt alternativ: Per 100 gram innehöll enligt den här undersökningen äpple 27-298 mg, jordgubbar 38-218 mg och tomater 85-130 mg.

Rönnbären var alltså i den här undersökningen överlägsna några av våra vanligaste vegetabilier med avseende på fenoler. Ännu högre fenolinnehåll har dock rapporterats för vinbär, aronia och tranbär.

Klorogensyra och neoklorogensyra återfinns i sin tur också i kaffe i ungefär samma mängd som rönnbär, även om det ska påpekas att mängderna varierar kraftigt från sort till sort. Konsumtion av kaffe som innehåller klorogensyra har associerats med en minskad risk för diabetes typ 2. Samtliga rönnbärssorter som undersökts här hade också ett högre innehåll av klorogensyra än både blåbär och lingon.

Förutom fenoler innehåller rönnbär också karotenoider, vitamin E och vitamin C. Rönnbär kan till och med vara bättre källor till karotenoider är morötter.

Antocyaniner är en av grupperna av fenolerna som just bär av olika slag innehåller höga mängder av. Inte minst är blåbär, tranbär och lingon mycket goda källor till dessa ämnen.

Kan man äta rönnbär?
Visst kan man äta rönnbär. Tidigare gjorde man sylt och marmelad på rönnbär, men till vardags äter vi kanske ogärna dessa ganska sura bär. Numera finns det förvisso hybrider, det vill säga träd som bär anlag från rönnbär och andra bär, och vars rönnbär är lite sötare. Till exempel har man lyckats hybridisera rönnbär med aronia, som vi hör talas om lite varstans och som kanske växer i mångas trädgård utan att vi tagit notis om dem. Har du aroniabär i din trädgård har du en spännande bas till dina smoothies, om du inte redan har testat det. Det går för övrigt utmärkt att ha en näve aronia på morgongröten eller i filen också. Surt? Man vänjer sig...

Rönnbärskonnessörer hävdar också att det kan vara gott att blanda upp rönnbär med lite sötare ingredienser, till exempel druvjuice eller mosad banan, för att mjuka upp smaken en aning.

Vill du äta mycket antioxidanter? Kom ihåg -
Det är färgen som först avslöjar antioxidantinnehållet i frukt och grönt: ju kraftigare färg, desto mer antioxidanter. I sammanhanget är också vitt en färg - blomkål och vitlök är mycket bra antioxidantkällor.

*FRAP står för ferric reducing antioxidant power
** DPPH står för difenylpicrylhydrazyl

Rönnbär i siffror
Per 100 gram färska rönnbär av olika sorter uppmättes följande värden:
Fenoler: 550-1014 mg
Antocyaniner: 6-80 mg/100 g
Klorogensyra: 29-160 mg
Neoklorogensyra: 34-104 mg
Flavonoler: 16-36 mg
I den här studien undersökte man antioxidantkapaciteten med två olika metoder; FRAP** och DPPH**

Studie:

Hukkanen AT, Pölönen SS, Kärenlampi SO, Kokko HI. Antioxidant Capacity and Phenolic Content of Sweet Rowanberries. Agric. FoodChem. 2006;54:112−9.